Kırmızı, yeşil, mor.. Tam da yazı gösteren renkler. Taze sebzelerin doğal rengi ve canlılığını soframızda tatmak hem gözümüzü hem karnımızı doyurdu.İtiraf etmem gerekirse görüntüde birinciliği domatese veririm. Belki kırmızı rengin albenisi bunu yapan ama sizce de öyle değil mi? Ama domates dolması konusunda aynı birinciliği ona veremiyorum maalesef. Ben domates yerine biber ve kabağı tercih ediyorum. Sanırım acı biber dolması bir Antepli için birinci sırada gelmesi çok normaldir. Dolmalar dolmada usta olan anneme ait. Evet itiraf ediyorum dolmadan haberim vardı! Ama bu güzel renk cümbüşünü tahmin ettiğim için fotoğraf makinası olmadan gitmeyi nasıl göze alabilirdim? Sanırım siz de bana hak vermişsinizdir. Gerçeği ile fotoğrafı farklıdır ama umarım hoşunuza gidecek şekilde kareleyebilmişimdir. Bu güzelleri fotoğrafladıktan sonra kalem kağıdı alıp neyi nekadar kullandın diye sorup anneme not almaya başladım. Eh, ölçmeden yaptığı için tam tarif biraz zor gibiydi ama aşağı yukarı kullandığı şeyleri yazdırdı bana. Zaten herkesin bildiği bir dolma tarifi vardır, üç aşağı beş yukarı içindekiler değişir, onu da denemek isterseniz Antep usulüne göre dolma yemiş olabilirsiniz. Bence tatmanız lazım, kesinlikle çok güzel.
Malzemeler:
Sebzeler:
- 10 tane dolmalık biber
- 10 tane dolmalık patlıcan
- 8 tane kabak
- 8 tane domates
- 3 su bardağı pirinç
- 300 gr kıyma (yağsız ise zeytinyağı takviyesi yapabilirsiniz)
- 1 büyük soğan
- 1 baş sarımsak
- 2 yemek kaşığı biber+domates salçası
- karabiber
- tuz
- ekşi (limon tuzu, limon suyu veya sumak ekşisi)
- Sebzeleri oyup hazırlanır (domatesler diğerlerine göre daha etli oyulur ve kapak açılırken bir taraftan kesilip domatesten tamamen ayrılmaz, bir tarafı bitişik kalır)
- Domatesin içi tuzlanır
- Kabağın içi de tuz+karabiber karışımı sürülür
- Soğan ve sarımsak ince ince doğranıp tüm iç malzeme karıştırılır
- Sebzelerin içine iç malzeme bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurulup sebzelerin ağız kısımlarından kesilen parçalarla veya bir adet biber veya domates kesilip ağızları kapatılır
- Tenzereye alttan üste doğru sırası ile patlıcan, kabak,biber ve domates şeklinde yatay vaziyette dizilir (dizerken birbirlerinin ağızlarına destek olmalarına dikkat edin)
- Tencereye 3 su bardağı kadar su konur (tencerenin yarım olması kafi, taze dolma olduğu için sulanacağından tam olarak su doldurulmasına gerek yok)
- Suya Tuz katılır ve kaynara çıktıktan sonra altı kısılır ve 10 dk sonra yine suyuna ekşisi katılır (ekşisini ilk başta katarsanız kabaklar pişmeyeceği için ekşi bir süre sonra katılır)
- Dolmaların üzerine dolma taşı veya bir-iki tabak konularak ağırlık kapıldıktan sonra ağzı kapatılıp toplamda 45 dk kadar pişirilir (arada kontrol etmekte fayda var, daha kısa sürebilir)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder