11 Haziran 2006 Pazar

Kısır


Dün arkadaşlarıma en sevdiğimiz şeylerden biri olan kısırı yaptım. Konya'da arakdaşlarımla aynı evde kaldığım sırada da her hafta mutlaka ya kısır ya batırık veya da mercimekli köfte yapardık. Sanırım kızların doğasında var bu düşkünlük.


Gaziantep'de de bayanlar biraraya geldiklerinde yağlı köfteyi çok yaparlar. Ben yağlı köfteye çiğköftenin etsizi diye anlatırdım arkadaşlarıma. Et yerine yağ konuyor ve bence çiğköfteden daha güzel oluyor. Bir de "tok karnına 9 topak köfte" deyimi vardır ki Anteplilerin nekadar köfteye düşkün olduklarının bir göstergesidir bence. (Topak, her bir köfte sıkımına versilen isim. Genelde yağlı köfte için çiğköfteden daha büyük sıkımlar yapılır ve buna topak adı verilir. En kısa zamanda onun da tarifini yayınlamak isterim.)


Fotoğrafaki kısır öğrenciyken Adanalı arkadaşlarımdan öğrendiğim bir tarif. Adanalılar kısırın içine salatalık malzemesini de koyuyolar ki bence kısırın özelliği de bu olmalı. Eğer salatasını içine koymazsam yağlı köfte yaparım daha iyi diye düşünüyorum ben. Tarife geçmeden önce kısır ile köfte arasındaki farkı da söylemek istiyorum bilmeyenler için. Kısır için kullanılan köftelik bulgur sıcak su ile ıslatılarak şişirilir ve bu şekilde hazırlanır. Köfte de ise su pek kullanılmaz. Biz yağlı köftenin içine olgun domates koyup onun suyu ile ve biraz da su takviyesi ile yoğururuz. Sanırım Urfa'da çiğköfte yoğrulurken içine hiç su katılmadan, arada el bir kaptaki su ile ıslatılarak yoğruluyor. Köfte de bulgur yoğrularak oldurulmaya çalışıldığından kısırdan daha yorucu oluyor.

Şimdi Adana Kısırının tarifine geçiyorum: Malzemeler (7-8 kişilik):
  • 7 çay bardağı köftelik ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber+domates salçası
  • 1 büyük soğan
  • 5 adet orta boy domates
  • 5-6 adet salatalık
  • 1 adet marul (ben bir kısmını yanında yemek için ayırdım, bir kısmı da çöpe gitti.)
  • 1 su vardağı sıvıyağ
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi (limon suyu veya limon tuzu da olur, kullanmadığım için onların ölçüsünü bilmiyorum)
  • tuz
  • pul biber
  • karabiber
Yapılışı:
  • Geniş bir tepside köftelik bulguru kaynamış su ile ısatıp ağzını başka bir tepsi ile kapatın. (1-1.5 litre su kullandım, önce bira zdöküp suyu çektikten sonra biraz daha takviye edebilirsiniz. 10 dk yeterli geldi ama yumuşamamışsa biraz daha bekletebilirsiniz)
  • Salça, karabiber, pul biberini ilave edip yoğurun. (Zaten yumuşak olduğu için kolay yoğruluyor , çok fazla yoğurmanıza gerek kalmıyor)
  • Yağı bir tavaya alıp küçük küçük doğradığınız soğanı da katarak ateşe koyun. Soğanlar biraz solana kadar ateşte tutun. (soğanların renk değiştirmesine gerek yok, biraz solması yeterli)
  • Yağı bulgura döküp yoğurmaya devam edin.
  • Nar ekşisini katın.
  • Bu aşamadan sonra salatalık malzemeleri katıyoruz. Salatalık malzemeleri katarken dikkat edilecek nokta, domatesi tamamen bütün malzemeleri kattıktan sonra katmak. Diğer malzemleri ise harmanlar şekilde kısıra karıştırmak.
  • Önce marul ve salatalığı koyun ve harmanlayarak karıştırın.
  • Tuzunu katın
  • Eğer tuzu ve ekşisi yeterli geliyorsa en son küp küp doğradığınız domatesleri de katarak hafif bir şekilde kısıra karıştırın.
  • Bir çoba kasesine kısırdan koyup servis tabağına ters çevirip, marul, nane, turşu ve limonla servis yapın.

1 yorum :

Zeynep dedi ki...

s.a naile bir adanalı olarak söylemeliyimki çok güzel görünüyor.cok canım çekti.seninle konyada hiç biraraya gelip yaptıkmı hatırlamıyorum ama inş. bi gün oda olur.blogun gerçekten çok güzel.yemekler tam benim ağız tadıma göre.ben de açmayı düşünüyorum.bakalım senin kadar güzel hazırlayabilecekmiyim.sınıf arakadaşın.a.e.o

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...